Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
ŠARAN NA RAŠLJAMA - NAVIGATOR
+21
rinos
mimir
puls
ribolovac
zoki208
mrkva4
kengur32
dman
jenny
LUKSA
Adept
damjan
Strider
krtica
WILLY
Knife_maniac
Surfer
Wild Wolf
girdeaux
Marko
NAVIGATOR
25 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ISHRANA
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
ŠARAN NA RAŠLJAMA - NAVIGATOR
mislio sam ni ne stavljati ovu temu ali u nedostatku priča na forumu zadnih dana ipak ču napisati koju riječ.
zadnja dva dana u zagrebu kiša i to me inače ne bi spriječilo da za vikend skočim na neki ozbiljniji izlet ali pošto sam friški tata jednogodišnje kćeri ipak sam odlučio ostati s obitelji.
iz ženine familije skloni su pecanju, ja taj sport baš i ne cijenim a pogotovo kao hobi(ribići nije mi cilj pocjenjivati ni vas ni vašu zanimaciju ali meni je to dosadnoooo!)
to ču raditi u penziji sada imam puno puno zanimljivijih stvari u životu. no svejedno volim s njenima godišnje jedan dva puta skočiti na neko jezero tek toliko da naučim osnove i malo se izljenčarim. tako je bilo i ovoga vikenda birali smo između kavice u west gateu ili ribičije na jezerima blizu strmca(5km od samobora 20km od Zagreba)
kiša je padala a mi smo stigli na vodu oko 9, njeni su tu bili već od 5 ujutro
i bome su nalovili toga
ja bas ne ljubim slatkovodnu ribu osim pastrve(jedem ju al nije mi niš posebno) ali je za svaki slučaj ak niš ne ulove uvijek tu i zlatna rezerva
oduvjek sam htjeo zapravo probati šarana na rašljama i unatoč finim pečenim komadima četveronožnih kopnenih riba(pajceka) odlučio sam si ga sam speči(prvi puta u životu).srečom gledao sam raya mearsa kak radi nekaj slično pa rekoh da i ja probam. u šumi sam nasjekao dva kolca i raskalao ih, naoštrio tanje grančice za rašlje.
rastrančirao ribu(jer ako se peče u komadu onda se sredina nikada dovoljno ne speče a ja volim reš)
supruga je samo nasolila friško ulovljenog šarana i polovicu ribe smo natrljali crvenom paprikom(polovicu nismo zato jer nismo bili sigurni jel se to radi ili ne) nataknuo sam ribu na rašlje i povezao aluminijskom žicom koju sam victorinoxovim spiritom odrezao sa dijela odbačenog električnog kabla i priprema je bila gotova.
nakon kaj je ostalo meso bilo gotovo(na lokaciji se nalazi uređeno ognjište)
trebalo je i nacijepati još dosta drva za šarana jer se on lagano peče na vatri-žaru oko sat i pol(tako sam si ja to nekako po sječanju od mearsa protumačio) srećom u autu je uvijek i GB sjekira tako da za drva nije bilo problema.
za to vrijeme moja je kćer na drugi način bila fascinirana ribama(zna reči riba)
i dok se do sredine dana vrijeme postepeno popravljalo....
naša se riba odlično ispekla. riba je pre fina i uopće nema onaj štih po mulju i pripremljena na ovaj način nije masna jer se pri pečenju večina masnoće iscjedi.čak me i šogorica slavonka kojoj ovo jelo nije strano pohvalila
prednost pripreme šarana na ovakav način je kaj ti ništa osim malo soli netreba, ni začini ni ulje ni rešetka za roštilj, a ukusno je kao da je pripremljeno u konforu opremljene kuhinje.
na ovaj izlet očekujuči jedino kulinarsku avanturu nosio sam osim multitoola kojeg uvjek imam sa sobom i GB sjekire koja mi je uautu i nož koji sam kupio u ognjenoj zemlji(južna argentina) njime tamo gauči režu bifteke u divljini(proizvodi ga KDS manufaktura iz argentine i ručno je rađen, pod materjal stoji "ono što nam je trenutno od čelika dostupno). u ruksaku je ostao skriven i foxov kukri ako nekaj drugo iskrsne.
iako je vrlo blizu zagreba priroda je ovdje vrlo lijepa
zadnja dva dana u zagrebu kiša i to me inače ne bi spriječilo da za vikend skočim na neki ozbiljniji izlet ali pošto sam friški tata jednogodišnje kćeri ipak sam odlučio ostati s obitelji.
iz ženine familije skloni su pecanju, ja taj sport baš i ne cijenim a pogotovo kao hobi(ribići nije mi cilj pocjenjivati ni vas ni vašu zanimaciju ali meni je to dosadnoooo!)
to ču raditi u penziji sada imam puno puno zanimljivijih stvari u životu. no svejedno volim s njenima godišnje jedan dva puta skočiti na neko jezero tek toliko da naučim osnove i malo se izljenčarim. tako je bilo i ovoga vikenda birali smo između kavice u west gateu ili ribičije na jezerima blizu strmca(5km od samobora 20km od Zagreba)
kiša je padala a mi smo stigli na vodu oko 9, njeni su tu bili već od 5 ujutro
i bome su nalovili toga
ja bas ne ljubim slatkovodnu ribu osim pastrve(jedem ju al nije mi niš posebno) ali je za svaki slučaj ak niš ne ulove uvijek tu i zlatna rezerva
oduvjek sam htjeo zapravo probati šarana na rašljama i unatoč finim pečenim komadima četveronožnih kopnenih riba(pajceka) odlučio sam si ga sam speči(prvi puta u životu).srečom gledao sam raya mearsa kak radi nekaj slično pa rekoh da i ja probam. u šumi sam nasjekao dva kolca i raskalao ih, naoštrio tanje grančice za rašlje.
rastrančirao ribu(jer ako se peče u komadu onda se sredina nikada dovoljno ne speče a ja volim reš)
supruga je samo nasolila friško ulovljenog šarana i polovicu ribe smo natrljali crvenom paprikom(polovicu nismo zato jer nismo bili sigurni jel se to radi ili ne) nataknuo sam ribu na rašlje i povezao aluminijskom žicom koju sam victorinoxovim spiritom odrezao sa dijela odbačenog električnog kabla i priprema je bila gotova.
nakon kaj je ostalo meso bilo gotovo(na lokaciji se nalazi uređeno ognjište)
trebalo je i nacijepati još dosta drva za šarana jer se on lagano peče na vatri-žaru oko sat i pol(tako sam si ja to nekako po sječanju od mearsa protumačio) srećom u autu je uvijek i GB sjekira tako da za drva nije bilo problema.
za to vrijeme moja je kćer na drugi način bila fascinirana ribama(zna reči riba)
i dok se do sredine dana vrijeme postepeno popravljalo....
naša se riba odlično ispekla. riba je pre fina i uopće nema onaj štih po mulju i pripremljena na ovaj način nije masna jer se pri pečenju večina masnoće iscjedi.čak me i šogorica slavonka kojoj ovo jelo nije strano pohvalila
prednost pripreme šarana na ovakav način je kaj ti ništa osim malo soli netreba, ni začini ni ulje ni rešetka za roštilj, a ukusno je kao da je pripremljeno u konforu opremljene kuhinje.
na ovaj izlet očekujuči jedino kulinarsku avanturu nosio sam osim multitoola kojeg uvjek imam sa sobom i GB sjekire koja mi je uautu i nož koji sam kupio u ognjenoj zemlji(južna argentina) njime tamo gauči režu bifteke u divljini(proizvodi ga KDS manufaktura iz argentine i ručno je rađen, pod materjal stoji "ono što nam je trenutno od čelika dostupno). u ruksaku je ostao skriven i foxov kukri ako nekaj drugo iskrsne.
iako je vrlo blizu zagreba priroda je ovdje vrlo lijepa
Zadnja promjena: NAVIGATOR; 25.07.10 21:44; ukupno mijenjano 2 put/a.
NAVIGATOR- master
-
Broj postova : 7021
Godine : 49
Datum registracije : 05.04.2010
Re: ŠARAN NA RAŠLJAMA - NAVIGATOR
ja osobno ribe ne volim i ne jedem i zlatna rezerva mi je super
ali u svakom slucaju svaka cast tebi i tvojoj ćerkici i familiji =)
kraj mi izgleda lijepo i bitno je da ste se zabavili.
ali u svakom slucaju svaka cast tebi i tvojoj ćerkici i familiji =)
kraj mi izgleda lijepo i bitno je da ste se zabavili.
Marko- guru
-
Broj postova : 2015
Godine : 34
Datum registracije : 03.08.2009
Definitivno najbolji i najukusniji način pripreme šarana.
Sve mi sline cure!!!
Sve mi sline cure!!!
girdeaux- honoris
-
Broj postova : 1077
Godine : 37
Datum registracije : 21.10.2009
Ja sam isto za zlatnu rezervu ,ali bih volio probati šarana tako ispečenog....
Wild Wolf- spikač
-
Broj postova : 687
Datum registracije : 24.03.2010
Super reportaža. Svaka čast. Obožavam šarana na rašljama ali i većinu slatkovodne ribe. O fišu neću ni počinjati.
Nadam se samo da niste pekli ovog šarana iz bijelog tanjura
Nadam se samo da niste pekli ovog šarana iz bijelog tanjura
Surfer- lingua
-
Broj postova : 335
Godine : 56
Datum registracije : 23.05.2010
NAVIGATOR je napisao/la:
Ne bih se slozio s ovime.
Saran se otvara s ledja, tako da mu je stomak netaknut.
Mora odstajati u marinadi barem preko noci i onda se peci.
Idealno bi bilo kada bi odlezao 24 sata.
Posto vidim da su u peci bile resetke onda se saran polaze na njih i sa drugom se poklopi i resetke se pricvrste na krajevima sa zicom.
Ovako treba izgledati u rasljama (kolcu)
Kada budes prolazio Slavonijom svrati na pravog sarana u rasljama i omasti brke ovom vrhunskom Slavonskom delicijom
Knife_maniac- mr.spika
-
Broj postova : 1193
Godine : 35
Datum registracije : 12.05.2009
nismo tog "šarana", to je bjela kanta(ne tanjur) to budu njeni koji drugi dan degustirali!
NAVIGATOR- master
-
svaka čast care!i tema je na mjestu.
WILLY- lingua
-
Broj postova : 468
Datum registracije : 13.12.2009
[quote="Knife_maniac"][quote="NAVIGATOR"]
e da sam ja to znao! ali i ovako je bio odličan. prihvačam poziv!!! i učiti od majstora!
e da sam ja to znao! ali i ovako je bio odličan. prihvačam poziv!!! i učiti od majstora!
NAVIGATOR- master
-
Gušt do jaja...
krtica- lingua
-
Broj postova : 230
Godine : 42
Datum registracije : 16.03.2010
Bravo Navigatore!! Izgleda fino!
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
sad znamo kako se pravilno otvara šaran..ali meni se i ovaj tvoj čini sasvim pravilan
uglavnom super izlet, pa ne možeš stalno brijat po južnim amerikama i antartikama pogotovo dok kćerkica ne odraste jer vidim da je već nezaobilazan dio svih reportaža tako da ne sumnjam da će i ona tatinim stopama i ja uskoro postajem novopečeni tata pa mislim da će mi se prioriteti promjeniti...ali jedva čekam da mu/joj napravim prvi nož ili odemo na prvo kampiranje pa makar i u ribolov pored zagreba
uglavnom super izlet, pa ne možeš stalno brijat po južnim amerikama i antartikama pogotovo dok kćerkica ne odraste jer vidim da je već nezaobilazan dio svih reportaža tako da ne sumnjam da će i ona tatinim stopama i ja uskoro postajem novopečeni tata pa mislim da će mi se prioriteti promjeniti...ali jedva čekam da mu/joj napravim prvi nož ili odemo na prvo kampiranje pa makar i u ribolov pored zagreba
damjan- mr.spika
-
Broj postova : 1257
Godine : 41
Datum registracije : 06.11.2009
onda da se samo ubacim.
Damek čestitam
Damek čestitam
Marko- guru
-
ne trebas mi tepati , nisam ja djete (ok jesam u glavi) nego čekam da se djete rodi
damjan- mr.spika
-
Ooooo odmah slikice čim se rodi =)
Adept- mr.spika
-
Broj postova : 1588
Godine : 53
Datum registracije : 09.04.2010
damjan je napisao/la:ne trebas mi tepati , nisam ja djete (ok jesam u glavi) nego čekam da se djete rodi
Da sam ti rekel Damjan zvucalo bi presluzbeno
Marko- guru
-
čestitam(vjeruj mi na riječ najbolja stvar u životu je biti tata)!
NAVIGATOR- master
-
hvala svima..
damjan- mr.spika
-
Pa to je tema po mojoj mjeri , hedonizam! ha,ha!
Baš sam htio reći da se šaran po leđima zateže ali tu je pravi Baranjac pa je to lijepo objasnio!
I ja ne preferiram riječnu ribu ali ovako je super, čak i kosti možeš jesti, još volim i pijanog šarana, koji je isto super!
Ali nikada nisam jeo bolju pastrvu nego sada na godišnjem, meso je bilo izvanredno!
Svaka reportaža je dobrodošla, jer se tu vide konkretne stvari! :bog:
Baš sam htio reći da se šaran po leđima zateže ali tu je pravi Baranjac pa je to lijepo objasnio!
I ja ne preferiram riječnu ribu ali ovako je super, čak i kosti možeš jesti, još volim i pijanog šarana, koji je isto super!
Ali nikada nisam jeo bolju pastrvu nego sada na godišnjem, meso je bilo izvanredno!
Svaka reportaža je dobrodošla, jer se tu vide konkretne stvari! :bog:
Svaka čast na reportaži i izletu sve si dobro dokumentirao...
BTW kćrkica ti je slatka k'o šećer, mora da će i ona u avanturiste....
:bog:
BTW kćrkica ti je slatka k'o šećer, mora da će i ona u avanturiste....
:bog:
jenny- bomber
-
Broj postova : 115
Godine : 36
Datum registracije : 08.08.2010
hmm mozes malo vise o ovome? kako se otvara s ledja?Knife_maniac je napisao/la:
ja ribi utrobu otvaram (od dupeta do skrga),pa ona izvadis iznutrice,a posle seckaj kako hoces
a kako otvoris prvo preko kicme? (a da pri tome jos crevca u utrobi ne stradaju)?
inace navigator,napravio si mi zazubice sad
dman- bomber
-
Broj postova : 100
Datum registracije : 04.07.2009
To me vraca u djetinstvo..... samo sta smo mi otvarali sarana po ledjima. Isto je i sa stukom koja mi je bila puno ukusnija od sarana
kengur32- MODERATOR
-
Broj postova : 2825
Godine : 50
Datum registracije : 06.08.2010
šaran na rašljama dobro mariniran je zapravo jedini nacin na koji mi je ta rasprostranjena riba dobra, u fishu ili rolu mi nije neka sreca s njime.
mrkva4- lingua
-
Broj postova : 232
Godine : 40
Datum registracije : 29.09.2010
NAVIGATOR je napisao/la:nismo tog "šarana", to je bjela kanta(ne tanjur) to budu njeni koji drugi dan degustirali!
nisam neki strucnjak ali taj saran u bijeloj kanti inace i nije bas saran. u mojim krajevima ih zovemo hanja a inace se zove
deverika
po meni primjerci deverike oko kile su daleko kvalitetnije meso na procjep od tovljenog debelog sarana,
kod mene se to ovako radi
osim što je dobar način za prehraniti se u divljini , odlična je delicija
eh sad uloviti Šarana negdje na divljim vodama to je več priča za sebe
ribolovac- tipko
-
Broj postova : 84
Godine : 59
Datum registracije : 24.11.2010
Dobra tema,dobra klopa!
Bilo bi dobro kad bi stavili svoje recepte za marinadu.Slažem se da barem prenoći u pacu(kad se za to ima vremena).
Ja nisam baš puno eksperimentirao(a volio bih)-sol i eventualno vegeta i paprika.
Slavonci,napišite koju,ako nije prevelika tajna.
Bilo bi dobro kad bi stavili svoje recepte za marinadu.Slažem se da barem prenoći u pacu(kad se za to ima vremena).
Ja nisam baš puno eksperimentirao(a volio bih)-sol i eventualno vegeta i paprika.
Slavonci,napišite koju,ako nije prevelika tajna.
puls- guru
-
Broj postova : 2791
Godine : 46
Datum registracije : 05.03.2010
I ja se pridružujem ovim željama a i da ne otvaram novu temu sigurno tu postoji neko ko zna recept za slane srdele i način pripreme pa me zanima jel tko to probao s rječnom ribom, ak bi neko mogo na pm recept.
recept za srdele ili za riječnu ribu, bilo kaj može bio bi zaaaahvalan
recept za srdele ili za riječnu ribu, bilo kaj može bio bi zaaaahvalan
Zadnja promjena: mimir; 10.01.11 21:49; ukupno mijenjano 1 put.
mimir- lingua
-
Broj postova : 259
Datum registracije : 15.04.2009
očistiti ribu,skinuti glave i izvaditi iznutrice,uvaljati ih u brašno i brzo popeći na ulju,Bilo bi dobro kad bi stavili svoje recepte za marinadu.
2-3 kapule(crveni luk)isjeći na kolutove i zastakliti na maslinovom ulju,dodati začine(papar,lovorov list,kadulju...)i doliti 0.5-1 dcl kvasine,
sve to lagano prokuhati par minuta pa preliti ribu s tim,
na sve staviti par kolutova limuna(opcija),
ostavi se preko noći na hladno,i tako traje nekoliko dana
rinos- spikač
-
Broj postova : 668
Godine : 59
Datum registracije : 28.09.2009
ma ovo je sasvim u redu;
ali mene zanima marinada (priprema) šarana za rašlje
ali mene zanima marinada (priprema) šarana za rašlje
puls- guru
-
Broj postova : 2791
Godine : 46
Datum registracije : 05.03.2010
rinos je napisao/la:očistiti ribu,skinuti glave i izvaditi iznutrice,uvaljati ih u brašno i brzo popeći na ulju,
2-3 kapule(crveni luk)isjeći na kolutove i zastakliti na maslinovom ulju,dodati začine(papar,lovorov list,kadulju...)i doliti 0.5-1 dcl kvasine,
sve to lagano prokuhati par minuta pa preliti ribu s tim,
na sve staviti par kolutova limuna(opcija),
ostavi se preko noći na hladno,i tako traje nekoliko dana
tako moji doma rade marinadu (obično srdele) i odlično je
Aries- spikač
-
Broj postova : 651
Godine : 53
Datum registracije : 26.02.2010
Stranica 1 / 2. • 1, 2
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ISHRANA
Stranica 1 / 2.