FORUM PREŽIVLJAVANJA

prvi Hrvatski forum preživljavanja, bushcrafta, pustolovine i prirode
 
Početna stranicaO autoruRegistracijaLogin

Share | 
 

 Trening Survivors cluba - Istra

Go down 
Autor/icaPoruka
LUKSA
guru
guru
avatar

Male
Broj postova : 2398
Godine : 46
Lokacija : Petrinja
Datum registracije : 21.02.2009

PostajNaslov: Trening Survivors cluba - Istra   20.04.10 0:23

Evo nove reportaže sa redovitog treninga, koji se održava svaki treći vikend u mjesecu za članove Survivors cluba, pravilo je da dođe tko može i to je to!
Evo nove reportaže sa
Izbor je ovaj puta pao na Istru, odnosno podnožje Ćićarije i ona sama!Susret je bio u planinarskom domu na Poklonu, našli smo se oko 19:30 te smo odlučili prespavati u domu, kako bi što raniije krenuli dalje.
Večer smo proveli uz malu radionicu iz orijentacije, topografije i navigacije općenito.
Boris i ja smo uzeli nove GPS uređaje, te je trebalo podesiti ih za rad na topografskim kartama.
Moram svakako pohvaliti domara Vojka, kojem se toplo zahvaljujem na ljudskosti i odnosu prema nama!Spustili smo se malo niže pogledati staro socjalističko odmaralište ispod Učkedakle radi se o tipičnom zdanju za masovne izlete i odmore radničkih obitelji u komunističkom sistemu. Mini golf, stolni tenis i druga igrališta, izleti osnovnih i srednjih škola, sigurno netko sa foruma ima lijepe uspomene sa izleta na ovom mjestu, Mislim da je nešto sa Vladimirom Gortanom u igri oko imena!Sada to naravno zjapi prezno, tužno izgleda, ali ima takvih objekata svugdje.
Čuva ga jedan domar, svudo okolo su table sa natpisima o zabrani pristupa!
Najluđa mi je ona: Oštar pas, gazda i cijela obitelj, a na slici nož, dvocjevka i pas! ha,ha!dalje smo otišli autima , do sela iznad prekrasnog istarskog gradića Roč, te krenuli u avanturu!detalj iz sela, stare , tipične istarske kuće, sa ovim prekrasnim krovovima i zelenom travom okoloVrijeme je Šparoga, i ja ih nikada nisam brao , jer se nisam u ovo vrijeme kretao po obalnom dijelu naše zemlje , kao tipični kontinentalac , tako da mi je ovo prvi susret sa branjem šparoga. Boris mi je dao da sam nađem i nije bilo teško, jer sam se sjetio biljke sa ispita i saznao da je to vrsta šparoge!ovako ona izgleda, naravno da sam morao probati, moram priznati da sam jako sretan kada otkrijem novu biljku!Naše prvo odredište!Spilja na kat!Sad sam skužio da uopće nisam slikao unutrašnjost ove donje prostorije, koja je duga oko 6 m, ulaz oko 1,2 m, prvi dio širine 2 m, a drugi oko 3 m

u velikoj prostoriji , na negdje 2 m je ovaj otvor, koji i ne miriši najljepše ali me je vuklo unutra!zašto zaudara unutra je ovo, izmet od šišmiša, kojeg treba takoreći dodirnuti nosom, da bi se ušlo unutrato je nešto nalik na dimnjak unutra, promjera kojih 1,5 m, gore visoko se čuju šišmiši, nadao sam se da će ih biti na stotine i da će me napasti! ha,ha!u dometu mi je bio samo ovaj malac! Unutra je poprilično smrdljivo i zagušljivo, i nekako kloustrofobično, za mene, nisam baš za uske i zagušljive prostore! Divim se speleolozima!detalj iz spilje, nisam baš vidio puno toga jer mi se naglavna batrija ponašala jako čudno, naime napunio sam batrije a ona je signalizirala da je prazna i to već na početku avanture!Pogled na Roč sa one gornje spilje!na oduševljenje, moje naravno, postoji stup sa rupom gdje se moglo napraviti sidrište za vježbanje penjačkih tehnika, to smo i napravili, na ovoj slici Boris radi svoje prvo spuštanje! ( imali smo dva Borisa u ekipi )Dok dolje Boris priprema Lorisa ili ti našeg Stridera sa foruma
Koja ekipa Boris, Boris i Loris !Striderovo prvo penjanje, naravno uz osiguranje Prusikovim čvorom!I Borisovo divljanje sa mojim užetom, fino je zasmrdilo nakon, ovoga!
Bude mi kupio drugo!Nova igračka, koju sam dobio na poklon, svježe šparoge ( heb ga, moram se malo hvaliti, sretan sam )U podnožju Hrasta nalazimo na izvor vode u slučaju nužde, naravno treba ju prokuhati lli dezinficirati prije upotrebeVeprina, uskolisnaOvo nemamo pojma što je, pa ako netko zna neka komentira! Unaprijed zahvaljujemo!Zatim je Strider pronašao ovaj gomolj i pitao što je to?Odgovor je tu,to je gomolj Ciklame, koja je otrovna, nažalost a pogledajte koji bi to izvor hrane bio, kao krumpir, a ima je posvuda po šumama i planinama!Evo što radi Fox Extremesurvive kukri!Išao sam pogledati jeli to Trnina, kad ono majstor leži i pravi se da ga ne vidimo, cijelo vrijema je stajao dok smo ga promatrali i okinuo sam jedno 10 ak slika.
To je gušter Zelembač, naša zaštićena vrsta, ovaj je bio preko 3o cm dugačak i prekrasan primjerak!Pa zatim jedno napušteno gnjezdo, koje nam može poslužiti za pripalu vatre!Mala pavenka ili Mali zimzelen, raste u hrastovim šumama i ljekovita je biljčica koja ima antiseptička svojstva i još mnoga druga!Rupa koju je Djetlić napravio!Dio terena ispod stijene kojim smo se kretali, dakle gustišem ispod okomite stijene koja se proteže u dužini od 4 km, na visini od 450 m, koje su tipične za IstruZatim još jedna spilja! Ulaz je puno skriveniji i samo lokalci znaju za nju!Grana se u dva kraka nakon nekih 15 m , a koliko su oni dugački , tko to zna, uglavnom izgleda obećavajuće za speleologe!Put prema suncu , ipak je to sigurnije i nama poznato!U obije spilje sam pronašao ove pauke!
Nastavljamo dalje!Šparoge i Bljušt, dvije jako slične biljke u ranoj fazi razvoja, a Bljušt je ono lisnato zeleno!Panoramica!Jedna zanimljiva pojava! Ne znam kako se stručno zove ali radi se o tome da Osa polegne jajašce na pup mladog Hrasta, ovaj napravi zaštitu u ovom obliku loptice koja je sklonište za razvoj ličinke Ose , koja kada se razvije izađe van!
E to me je naučio Loris!
Ko kaže da se nemože učiti od mlađih i da su straiji najpametniji!Malo izbliza, kroz ove rupice Osa izađe van!i na ovoj slici u desnoj polutki možete vidjeti osicu!Još jedna interesantna stvar, nismo sigurni ali pretpostavljamo da je ovo biljka mesožderka , po svojem obliku izgleda baš tako! ako netko zna više neka komentira!Oko 4 popdne je i vrijeme je za klopu uz prekrasan pogled koji puca na okolicu, popeli smo se iznad stijena!Evo Smrčka, jestive gljive , koja raste u ovo vrijeme !Sve je puno biljaka a ovo je Trnina u cvatuMladice Bora, još jedna ljekovita stvarčica!I povratak ekipe u selo iz kojeg smo krenuli!Opet trebamo pomoć, pa ako netko zna koje je ovo crnogorično drvo, neka slobodno napiše! Dakle radi se o CedruU svakom istarskom selu postoji mjesto za ples, zanimljivo!Neki veseljaci! ha,ha!Nastavljamo dalje do sela Nugla, gdje mi je za oko zapeo ovako složen stajski gnoj i tako uredno ! zanimljivo!Jedan detalj iz prošlih vremena , koji su prije bili vrlo česti grafiti!Pa malo kontrasta, kuća u raspadu pa obnovljena kuća, pa opet u raspadu i na kraju ona na kojoj je grafit!
Ali svejedno je preljepo, a posebno ovi čempresi!Još jedna zanimljivost iz prirode! Kompozicija gusjenica!Paukovo gnjezdo na Boru, na reportaži sa Unija je bilo već napušteno i na osušenom drvetu. Prema informacijama radi se o Borovom prelcui naš hotel za ovu noć, prekrasna velika spilja, sa penjačkim smjerovima, kojima smo se divili, kako ljudi pauci to prolaze!Trebalo je pripremiti drva zajedničkim snagama!drva smo lomili, koja su se mogla skratiti na taj načina druga cijepali, sjedio sam jer su me noge zatezaleIsprobali smo da li one kućice od osa primaju iskru od firesteela, ali teško, čak i na vatri slabo gore, ali kao materijal za gorenje može poslužiti!priprema " madraca" , Loris je nosio karimat ali nismo mu dali da spava na njemu, morao se snaći!Bilo je još Smrčaka, odličan dodatak za večeru!Vatrica gori, kuha se voda za čaj od bilja koje smo ubrali usput, svatko je jeo svoje, Boris je uživao u svojoj tjestenini sa čilijem, kobasicama, mentom i majčinom dušicom, Boris 2 si je podgrijao konzervu graha, Loris je jeo salame i ostalo!
Ja sam narezao kobasicu, koja je pustila aromu, dodao Smrčke i Šparoge i evo ti super klope!Nema slike kako smo se rasporedili za spavanje ali bili smo oko vatre, svatko se je snašao kako je znao i spavao koliko je mogao, ova noć je bila krštenje za Borisa i Lorisa!
Ovaj pas je bio sa nam cijelo vrijeme, odnosno cijelu noć, lijepa i pametna psina!
Kasnije smo od vlasnika saznali da on voli ovako " zabrijati " sa trkačima, penjačima i ostalima!Preko noći je padala kiša, spilja nas je lijepo zaštitila te smo mogli nastaviti dalje, još jedna lijepa panoramica!Zanimljiva biljka zove se Crnkasta sasaEvo gliste ali kapitalke, duga je bila oko 25 cm i debel kao mali prst, mislim da bi i Bear Grillys razmislio hoće li ju pojesti!Boris nas je odveo da vidimo još jednu ljudsku glupost!Najmanje tri kilometra zračne linije od prvih naselja propala ivesticija iz 90!Nikad završeno, unutrašnjost štala i naš Rex! Vjerni pratitelj!Kralježnica , najvjerojatnije ovce, šteta što mi nije ispalo dobro ova slika!Rex nas je uredno pratio, ušli smo kroz rupu u ogradi, htijeli preskočiti ulazna vrata ali problem je bio što sa njim , zbog njega smo se vratili na drugi kraj, da ne ostane unutra! Ipak je on naš survivor!Detalj iz jedne od zgrada, navodno je ovo trebao biti centar za ovce i koze, pročistač voda je izgrađen, uglavnom velika šteta i bačen novac!druga vrata, bazeni za dezinfekciju osoblja i vozila!Ulazna vrata kroz koja Rex nije mogao!U selu smo ostavili Rexa ,malo popričali sa mještanima koji su rekli da je to normalno za njega, raspitivali se o farmi i krenuli dalje!
Putem nam je zapela za oko spilja na 50 m od kuća i odlučili smo vidjeti kako izgleda!
Ovo je Vodenjak u koritu izvora!Još jedna neobična biljka, kore koja raste u križ i listova direktno na granama, pa ako netko zna .....I evo spilje! Mjesto za seoske fešte! Ludilo! Rekao sam vam da svako selo ima mjesto za fešte!Detalj iz sela!Zaputili smo se prema Brgudcu autima i za kraj otišli do Korita!
Ovaj prekrasni pješćenjak je prisutan svugdje po IstriBrajkova stijena, nekih 30 , 40 m!Boris i ja smo se odlučili popeti , odnosno nagovorio sam ga, ovo mu je bilo prvo penjaje po stijeni, uz kratke instrukcije išlo je bez problema!Vau! malo adrenalina! Pogled na Korita sa vrha stijeneNakon što smo ručali, vrijeme je za povratak!Evo par slika Jaglaca, ovo je Planinski koji se razlikuje po tome što cvjetovi rastu na stabljici. Ovaj je na visini od 1000 m i tek se počeo razvijati!Ovi su na nekih 900 m i već se vide promjene u fazi razvoja!I potpuno razvijeni cvijetovi na nekuh 750 m nad morem!
Htio sam pokazati da su u nizinskim krajevima već Jaglaci otcvali a ovdje tek cvatu, dakle vegetacija sva kasni, drveće je tek počelo pupati dok u nizinama već cvate
i lista!Još jedna biljka za koju trebamo pomoć! neznamo što je to? Evo Vuk je našao odgovor- radi se o Divizmi!Pogled na vrhove i doline Ćićarije na odlasku!I za kraj još jedno lijepo istarsko selo!

Evo to je to naša avantura, malo putopisna , malo poučna, još neka stvari nisu jasne, ali čovijek uči dok je živ!

U Brgudcu sam kod vode zaboravio foto aparat ali sam ga i pronašao, na sreću!

Da ga nisam pronašao, nebi bilo ni ove reportaže!

Još jedan dobar trening u prekrasnoj prirodi!

Nadam se da će vam se svidjet, potaknuti da napravite svoju i naravno da odete te pokušate nešto slično!

Mi smo se dobro zabavili! :bog: =)


Zadnja promjena: LUKSA; 02.12.10 23:37; ukupno mijenjano 4 put/a.
[Vrh] Go down
http://luketic.robert@gmail.com
girdeaux
honoris
honoris
avatar

Male
Broj postova : 1298
Godine : 31
Lokacija : Slatina
Datum registracije : 22.10.2009

PostajNaslov: Re: Trening Survivors cluba - Istra   20.04.10 2:03

Super reportaža, nadam se da će me prilike jednom dovesti da vam se pridružim u ekspedicijama.
[Vrh] Go down
rinos
spikač
spikač
avatar

Male
Broj postova : 671
Godine : 53
Lokacija : tu i tamo
Datum registracije : 28.09.2009

PostajNaslov: Re: Trening Survivors cluba - Istra   20.04.10 2:06To bi trebao biti borov prelac,a i one gusjenice u koloni,nekome mogu priuštiti gadnu alergiju
Odlična reportaža i dobra zabava.
[Vrh] Go down
Strider
honoris
honoris
avatar

Male
Broj postova : 2850
Godine : 26
Lokacija : Rijeka
Datum registracije : 19.06.2009

PostajNaslov: Re: Trening Survivors cluba - Istra   20.04.10 9:18

Super fotke Luksa! Ono drvo ti je mladi cedar...sada sam siguran One kuglice na hrastu su šiške. Primjetio sam da ose ne izlaze u isto vrijeme. Neke šiške su tek jako malene, a druge imaju već rupa, kroz koje su ose izgrizle put (to im je ujedno i hrana dok su unutra). Boris (numero uno) je rekao da sva voda koja odstoji sigurno nije pitka bez da se prokuhava, filtrira i da se ubiju sve bakterije, a u toj maloj lokvici crveno-smeđe boje (možda zbog tanina iz hrastove kore) već ima bezbroj ličinaka komaraca.

Nisam slikao, ali tamo kod onog postrojenja za to genetsko istraživanje sam pobrao krpelja na flisu...i da kažem...većeg nisam vidio O.o

Onaj pas Rex nas je svih iznenadio...Nije se bunio na hladnoću, lajao je po noći na ćuka koji mi je popio krv, nisam mogao spavat niti zbog hladnoće a još pritom taj ćuk ćukuri i onda još i pas laje Čudi me što nije htio jesti kobasice. Fini neki pas

Onaj jaglac, kako mi je rekao Boris glavni, ima 750 mg vitamina C u listovima (ili u cvijeću?), što je više nego cijeli limun (mislim 250), a još k tome tu su i listovi kupine i šipak. Svi su oni rudnici c vitamina.


p.s. nešto mi ne radi internet kako bi trebao pa imam problema sa uploadanjem slika...ali staviti ću ih.
[Vrh] Go down
Strider
honoris
honoris
avatar

Male
Broj postova : 2850
Godine : 26
Lokacija : Rijeka
Datum registracije : 19.06.2009

PostajNaslov: Re: Trening Survivors cluba - Istra   20.04.10 10:46

Zavidimo ljudima koji ovdje žive.


ŠiškaSpilja prvaStalaktiti (ili stalagniti?)...za 1 cm navodno treba 10 000 godina, znači ovi su stari 30 000 godina...s njih kaplje čista pitka vodaRobert namješta užad.Evo ga pozer.Mali bazenčić u drugoj dugoj spilji kojeg je izbušila voda kroz stotine godina kapanja.Ovo je mesožderka koju sam slučajno primjetio...nisam ni znao da ih ima u RH, mislio sam da su samo u tropima.Luksa i panorama, povratak prema trecoj spilji.Opet prekrasni travnjaci. Svi zavidimo vlasnicimaIzraz na licu je neprocjenjiv.Na brdu smo iznad treće spilje.Vjerni pratitelj RexHacienda i vatraCentar za istraživanje...grad duhova O.oBoris gleda gdje smo na GPS-uNa Koritima smo, malo jedemo, odmaramo, divimo se pogledu. Ona planina u oblacima je Učka.

Evo Luksinog fotića. Dobro da ga nisu mrknuli dok smo se vozili.Sve u svemu bilo je super...dobro smo se umorili (propjesacili oko 25 km). Međusobno smo govorili o flori i fauni, naučili mnogo toga. Čak sam naučio ponešto o trackingu i alpinizmu Ali daleko je to još za mene


Standard veličine slike za ovaj forum je max.800x600 pixela. Editirao: Admin


Zadnja promjena: Strider; 20.04.10 19:28; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
urbana_gorila
mr.spika
mr.spika
avatar

Male
Broj postova : 1622
Godine : 35
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 09.02.2010

PostajNaslov: Re: Trening Survivors cluba - Istra   20.04.10 13:52

WOOOOOOOOW!!!!
Svaka čast ljudi, izlet vam je bio super a reportaža još bolja!
Btw, fotke su genijalne!
Samo tako nastavite (i vi, a i svi ostali).
[Vrh] Go down
LUKSA
guru
guru
avatar

Male
Broj postova : 2398
Godine : 46
Lokacija : Petrinja
Datum registracije : 21.02.2009

PostajNaslov: Re: Trening Survivors cluba - Istra   20.04.10 18:12

Hvala Loris što si dopunio reportažu svojim slikama, odlične su ! malo prevelike ali budemo to sredili!
[Vrh] Go down
http://luketic.robert@gmail.com
Mladen
honoris
honoris
avatar

Male
Broj postova : 2637
Godine : 50
Lokacija : Varaždin
Datum registracije : 15.02.2009

PostajNaslov: Re: Trening Survivors cluba - Istra   20.04.10 19:13

biljka koja me jučer zbunila..
izvukao sam ju iz sječanja...
i odmah provjerio mjesta gdje je rasla..
kod nas je ima uz prugu..
radi se o ljekovitoj biljci ..


običnoj divizmi ( verbasum phlomoides )

naravno i poslikao sam ju..
iznenadilo me što je kod nas razvijenija rozeta..
vjerojatno zbog različitog podneblja...


još jedan uspješan trening..
ni ja ne mirujem..
proljeće je pravo vrijeme za upoznavanje prirode ..
posebno biljaka..
koje sad nemaju još cvijet ..
te ih treba otkrivati po prizemnim rozetama...
a ima ih stotine..
[Vrh] Go down
Ikarus
ADMIN
ADMIN
avatar

Male
Broj postova : 2581
Godine : 36
Lokacija : zg / krk
Datum registracije : 06.03.2010

PostajNaslov: Re: Trening Survivors cluba - Istra   21.04.10 20:28

odličan trening i mislim da niko nemože ostat ravnodušan nakon ovakvih slika!
[Vrh] Go down
forestman
tipko
tipko
avatar

Male
Broj postova : 71
Godine : 30
Lokacija : Rijeka
Datum registracije : 26.12.2009

PostajNaslov: Re: Trening Survivors cluba - Istra   21.04.10 21:22

Ekipa ma svaka cast!
Meni posebno ostaju u sjecanju noci provedene na otvorenom (traju nekako dulje) i ujutro se jedva cekam dignut i malo prosetat ( sta doma i nije bas tako) Bzzz!!!
I Luksa, vjeruj mi mene bi zatezala ruka pri takvim naporima cijepanja!
[Vrh] Go down
LUKSA
guru
guru
avatar

Male
Broj postova : 2398
Godine : 46
Lokacija : Petrinja
Datum registracije : 21.02.2009

PostajNaslov: Re: Trening Survivors cluba - Istra   22.04.10 18:42

Dobra ekipa se treba rasporediti i raditi za dobrobit te iste ekipe, dakle timski rad, jedan radi jedno, drugi drugo, i ne treba puno riječi!

Preživljavanje ili trening istog je cijelodnevni rad , nakon kojeg zadovoljan i umoran zaspeš!

Priprema za sklonište i vatru uzme dobrih 2 do 3 sata vremena!


Zadnja promjena: LUKSA; 24.04.10 12:12; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
http://luketic.robert@gmail.com
forestman
tipko
tipko
avatar

Male
Broj postova : 71
Godine : 30
Lokacija : Rijeka
Datum registracije : 26.12.2009

PostajNaslov: Re: Trening Survivors cluba - Istra   22.04.10 19:35

Puno put sam imao zelju sa nakime provesti par dana u divljini, tj napravit skloniste, vatru, naci drva, nesto za jelo... U tome koji put uspijem,ali vecinom takve pothvate radim sam.
Volio bi nac ekipu kao sto ste recimo vi!!!
[Vrh] Go down
shokre2010
bebač
bebač
avatar

Male
Broj postova : 14
Godine : 43
Lokacija : Novska, Zagreb
Datum registracije : 09.03.2010

PostajNaslov: Re: Trening Survivors cluba - Istra   25.04.10 0:32

Odlična reportaža, fenomenalne fotografije, krasne spilje, lijepe panorame. Vjerujem da vam je izlet bio stvarno uzbudljiv.
Onaj plavkastosivi pješčenjak je tzv. fliš, tj. to su izmjene naslaga lapora, pješčenjaka i tanjih slojeva vapnenaca. Po njemu se dio sjeveroistočne Istre zove "Siva Istra".
Korisno je znati da na kontaktu fliša i vapnenačkih strmaca često ima izvora vode, jer voda koja prolazi kroz pukotine u vapnenačkim stijenama, dolazi do vodonepropusnih naslaga fliša, pa izlazi van. Tako da u potrazi za izvorom pitke vode koristilo bi prošetati duž granice vapnenačkog strmca i naslaga fliša.
Pozdrav i samo naprijed.
[Vrh] Go down
đoni
bomber
bomber
avatar

Male
Broj postova : 159
Godine : 25
Lokacija : Županja
Datum registracije : 04.03.2010

PostajNaslov: Re: Trening Survivors cluba - Istra   25.04.10 2:41

Kazes da su mjestani rekli da rex voli furati sa setacima?
Mogu se kladit da nisu svi prema njemu ljubazni kao sto ste vi bili ...
Obozavam pse,otac mi je uzgajac i ja mu pomazem ... ali znam kakvi ljudi mogu biti prema psima,a to je cista zloca !!!!

SJAJAN IZLET,SVAKA CAST NA SLIKAMA, I SVAKA CAST NA VASEM ODNOSU SA REXOM !
[Vrh] Go down
Levi
bomber
bomber
avatar

Male
Broj postova : 159
Godine : 40
Lokacija : Planeta Zemlja
Datum registracije : 11.03.2010

PostajNaslov: Re: Trening Survivors cluba - Istra   28.04.10 11:59

Odlicno proveden vikend.
I meni ona biljka lici na divizmu.
Divizma se moze koristiti za lov ribe! Kada je nizi vodostaj leti, nabere se veca kolicina divizme i dobro istuca najbolje na kamenu. Kada se potom ubaci u vodu riba se na tom mestu otruje! Riba isliva na povrsinu i tada se skuplja rukama.
Treba li da napomenem da je ovo APSOLUTNO ZABRANJENO!
Spomenuo sam jer je korisno znati na koji nacin mozete doci do hrane u ekstremnom slucaju kada vam je zivot ugrozen i ne mozete doci do druge hrane!
Cuvajte prirodu!
[Vrh] Go down
LUKSA
guru
guru
avatar

Male
Broj postova : 2398
Godine : 46
Lokacija : Petrinja
Datum registracije : 21.02.2009

PostajNaslov: Re: Trening Survivors cluba - Istra   28.04.10 20:55

Levi je napisao/la:
Odlicno proveden vikend.
I meni ona biljka lici na divizmu.
Divizma se moze koristiti za lov ribe! Kada je nizi vodostaj leti, nabere se veca kolicina divizme i dobro istuca najbolje na kamenu. Kada se potom ubaci u vodu riba se na tom mestu otruje! Riba isliva na povrsinu i tada se skuplja rukama.
Treba li da napomenem da je ovo APSOLUTNO ZABRANJENO!
Spomenuo sam jer je korisno znati na koji nacin mozete doci do hrane u ekstremnom slucaju kada vam je zivot ugrozen i ne mozete doci do druge hrane!
Cuvajte prirodu!

Hvala na savijetu! :bog:
[Vrh] Go down
http://luketic.robert@gmail.com
mastershooter45
lingua
lingua
avatar

Male
Broj postova : 453
Godine : 60
Lokacija : Pula
Datum registracije : 25.02.2010

PostajNaslov: Re: Trening Survivors cluba - Istra   28.04.10 23:52

Je li pametno jesti OTROVANU ribu???
[Vrh] Go down
http://hoplon.hr/forum/index.php
Levi
bomber
bomber
avatar

Male
Broj postova : 159
Godine : 40
Lokacija : Planeta Zemlja
Datum registracije : 11.03.2010

PostajNaslov: Re: Trening Survivors cluba - Istra   29.04.10 12:09

Priznajem da nisam probao iz moralnih razloga, mada me je godinama kopkalo da proverim ovo u praksi. U knjizi u kojoj sam ovo procitao pise da je na ovaj nacin uhvacena riba bezbedna za ljudsku upotrebu.
[Vrh] Go down
tigi
spikač
spikač
avatar

Male
Broj postova : 709
Godine : 44
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 13.02.2009

PostajNaslov: Re: Trening Survivors cluba - Istra   29.04.10 22:30

da to sam i ja pročitao naime to nije klasično trovanje već jedan način na koji se ribi uskrati kisik i ona je ošamućena, za ljude nije opasno, ako ribu ne uhvatiš brzo i ona se nakon nekog vremena oporavi i otpliva dalje, isto tako dio vode na koji je bačena biljka se oporavi(ako je voda stajačica) te nema trajnih posljedica!
[Vrh] Go down
zeleni
lingua
lingua
avatar

Male
Broj postova : 412
Godine : 43
Lokacija : zagreb
Datum registracije : 09.04.2010

PostajNaslov: Re: Trening Survivors cluba - Istra   29.04.10 22:34

To mora da je nešto kao eko-trovanje.
[Vrh] Go down
tigi
spikač
spikač
avatar

Male
Broj postova : 709
Godine : 44
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 13.02.2009

PostajNaslov: Re: Trening Survivors cluba - Istra   29.04.10 23:09

ma recimo da je eko trovanje, to sam pročitao u SAS survival book od Lofty-a!
[Vrh] Go down
Strider
honoris
honoris
avatar

Male
Broj postova : 2850
Godine : 26
Lokacija : Rijeka
Datum registracije : 19.06.2009

PostajNaslov: Re: Trening Survivors cluba - Istra   22.05.13 0:54

Netko je stavio link na temu...
Našao sam kako se zove ona mesoderka- "vučja stopa"
[Vrh] Go down
Sponsored content
PostajNaslov: Re: Trening Survivors cluba - Istra   

[Vrh] Go down
 
Trening Survivors cluba - Istra
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Pozdrav iz Novigrada (Istra)
» Survival trening 01 - Noć u šumi, sa minimalnom opremom
» Priroda Istre- Slap Grjok

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
FORUM PREŽIVLJAVANJA :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: GALERIJA DRUŽENJA-
Forum(o)Bir: